Palvelut

Kaikissa näytteenottoon ja näytteen lähettämiseen sekä laboratoriopalveluihimme liittyvissä kysymyksissä voitte ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme, puh. 050 454 2777 tai s-posti asiakaspalvelu(ät)epella.fi

Pikalinkit: NäytteenottoLäheteNäytteiden toimittaminen laboratorioonTulokset

Näytteenotto

NäytteenottoNäytteen laboratoriotutkimuksia varten ottaa joko eläinlääkäri tai muu näytteenottoon koulutettu henkilö. Kunnollinen näytteenotto on edellytys luotettavalle tulokselle. Laboratoriotutkimukset-osiossa on tutkimuskohtaisesti kerrottu näytteenotossa huomioitavat erityisvaatimukset tai huomioonotettavat asiat (esim. jos vaaditaan paasto). Lisäksi kunkin tutkimuksen kohdalta löytyy oikea näytteenottoputki. Putkia ja neuloja voi tarvittaessa hakea/tilata laboratoriosta, puh. 050 454 2777.

Yleisimmät näytteenottoputket ovat violettikorkkinen EDTA-putki verenkuva- ja fibrinogeenitutkimukseen sekä punakorkkinen seerumiputki lihasentsyymi-, rauta- ja elektrolyyttitutkimuksiin. Katso pikaohje näytteenottoputken valintaan.

Näytteenoton jälkeen putket sekoitetaan hyvin (kääntele rauhallisesti noin 10 kertaa, älä ravista). Osassa putkista on nestemäistä tai jauhemaista lisäainetta, ja sekoituksella varmistetaan, että lisäaine jakaantuu tasaisesti näytteeseen. Huom! Kaikkiin putkiin tulee ehdottomasti merkitä sama tunniste kuin lähetteeseen, esim. eläimen nimi.

Lähete

Näytteen mukana on aina toimitettava huolellisesti täytetty lähete. Tarkista, että lähetteeseen ja näyteputkeen tulee sama tunniste.  Lähetteen voit  ladata ja tulostaa seuraavien linkkien kautta: (hevoslähete) (pieneläinlähete), hakea laboratoriosta tai pyytää lähettämään postitse. Lähetteestä on käytävä ilmi tutkittavan eläimen sekä lähettäjän ja laskutettavan tahon tiedot. Lähetteessä pitää ilmoittaa puhelinnumero, josta näytteen lähettäjän tavoittaa, mikäli lähetteestä puuttuu tietoja. Voitte myös merkitä lähetteeseen, haluatteko vastauksen postitse, faksilla vai sähköpostitse. Vastauksen voi pyytää myös sekä postitse että esim. sähköpostilla.

Näytteiden toimittaminen laboratorioon

Toimita näytteet laboratorioon mahdollisimman pian näytteenoton jälkeen, kuitenkin niin, että ne ovat viimeistään seuraavana päivänä perillä. Mikäli joudut säilyttämään putkia yli 12 tuntia ennen lähettämistä, säilytä ne jääkaapissa.

Näytteet voi toimittaa laboratorioon joko

  • tuomalla ne suoraan käyntiosoitteeseemme Isokoskentie 206, 60550 Nurmo. Laboratoriomme sijaitsee samassa kiinteistössä Eläinklinikka Takalan kanssa, ja näytteet voi jättää eläinklinikan vastaanottotiskille ma-to klo 8.30–18.00 ja pe klo 8.30–17.30.
  • aukioloaikojen ulkopuolella
    näytteet voi jättää laboratorion postiluukkuun
  • lähettämällä näytteet postitse näytepostipaketilla, joita voi tilata veloituksetta laboratoriosta, puh. 050 454 2777 tai hakea kotisivuillamme mainituista osoitteista. Näytteitä ei saa lähettää tavallisessa kirjekuoressa. Mikäli lähetät näytteet postitse, vie näytepostipaketti suoraan postitoimistoon! Näytteitä ei saa jättää postilaatikkoon, sillä pakkanen tai helle voi pilata näytteet. HUOM! Perjantaina otettuja näytteitä ei saa lähettää postitse, koska ne ovat perillä vasta maanantaina, ja näyte ehtii pilaantua ennen laboratorioon saapumista.
  • jättämällä ja maksamalla ne Seinäjoen raviradan eläinlääkärille Timo Nurttilalle (klinikka sijaitsee sisäänkirjoituksen vieressä), mistä näytteet toimitetaan laboratorioon.

Tulokset

Tulokset lähetetään postitse, faksilla tai sähköpostilla asiakkaan lähetteessä ilmoittaman vastaustavan mukaisesti. Määrityksiä tehdään laboratoriossa
arkipäivisin, ja tulokset valmistuvat pääsääntöisesti samana päivänä, kun
näyte saapuu laboratorioon (mikäli näyte saapuu ennen kello 15.00,
perjantaisin ennen klo 14.00). Vastaukset pyritään lähettämään tilaajalle mahdollisimman pian tutkimusten valmistuttua. Osa erikoistutkimuksista lähetetään tehtäväksi ulkopuoliseen laboratorioon, ja niiden vastaukset saapuvat pääsääntöisesti viikon sisällä.